Follow @SStamellos

27 Ιουλ 2009

Μελέτη του Δήμου Καρπάθου για βιολογικό καθαρισμό

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Γραφείο Τύπου
Πληρ: Φωτεινή Χαλκιά
Τηλ: 22453-60127
Φαξ:22450-22556
Ηλ. Δ/νση:fhalkiakazamia@gmail.com


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος μας ανέθεσε την αξιολόγηση – επικαιροποίηση της μελέτης «Αποχετευτικά Δίκτυα και Βιολογικός Καθαρισμός» στα Πηγάδια συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000 περίπου ευρώ.

Μετά την αξιολόγηση – επικαιροποίηση της μελέτης υποβάλλεται πρόταση στο πρόγραμμα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013.

Έτσι ένα μεγάλο έργο υποδομής (βιολογικός καθαρισμός) προχωρά προς υλοποίηση.


Κάρπαθος 24.07.2009
Ο Δήμαρχος Καρπάθου


Μιχάλης Γ. Ιωαννίδης

26 Ιουλ 2009

Η κατάσταση στη Φθιώτιδα με λίγα λόγια

Στη Φθιώτιδα μέχρι στιγμής λειτουργεί ο βιολογικός της Λαμίας και των Καμένων Βούρλων, της Αταλάντης και της Μαλεσίνας και τώρα άρχισε και λειτουργεί και της Κ Τιθορέας - Ελάτειας.

Έχει κατασκευαστεί και δεν λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια της Σπερχειάδας - Μακρακώμης και της Στυλίδας. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό στη Στυλίδα, Μακρακώμη, Σπερχειάδα, Μώλο, Άγιο Κωνσταντίνο αλλά και στην Αμφίκλεια

Θα συνεχίσουμε το θέμα γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό και περίπλοκο

Δείτε εδώ τη λίστα των οικισμών άνω των 2000 κατοίκων στο νομό, που σύμφωνα με το ΕΠΠΕΡΑΑ μπορούν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν είτε για κατασκευή βιολογικού είτε για δίκτυο αποχέτευσης
ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΟΙΚΙΣΜΟΙ (με πληθυσμό αιχμής πάνω από 2000 κατοίκους): έργα βιολογικών καθαρισμών και/ή δικτύων αποχέτευσης

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
ΜΩΛΟΣ
ΛΙΒΑΝΑΤΕΣ
ΑΡΚΙΤΣΑ
ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΑΡΤΙΝΟ
ΜΑΛΕΣΙΝΑ
ΑΤΑΛΑΝΤΗ
ΚΑΜΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ
ΣΤΥΛΙΔΑ

Ο βιολογικός της Λαμίας έχει κορεστεί εδώ και χρόνια, δηλαδή έχει ξεπεράσει το όριο των λυμάτων που μπορεί να δεχθεί, και υπάρχει άμεση ανάγκη επέκτασής του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και του κ δημάρχου Λαμίας, γίνεται προσπάθεια να ενταχθείστο ΕΠΠΕΡΑΑ

Για την Αμφίκλεια, μαρτυρία ενός φίλου

ΕΝ ΤΑΧΕΙ:
Η ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΟΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ 86 ΕΤΩΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΘΡΟΣ ΕΓΩ ΤΟ ΕΜΑΘΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΑ ΦΙΛΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ.
ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΞΗΡΟ ΡΕΜΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΗΦΙΣΟΥ, ΞΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΔΑΦΙΚΑ. ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΑΛΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΠΛΕΟΝ ΝΕΡΟΥ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ ΤΩΝ Τ.Δ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Η ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ, ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ.
ΓΡΑΦΩ ΛΙΓΟ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ, ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ.

Νέος βιολογικός για «καθαρά» παράλια
Διαβάστε για τον βιολογικό καθαρισμό
στο δήμο Μελιβοίας Ν Λάρισας


* ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ


εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Της Σοφίας Τζιότζιου

Με πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος ο δήμος Μελιβοίας προχωρά σε εγκατάσταση νέου βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος θα υποβάλλει τα λύματα σε διαδικασίες καθαρισμού και τελικά αυτά θα διοχετεύονται σε κάποιο φυσικό αποδέκτη, αφού έχουν καθαριστεί σε ποσοστό έως και 98%.

Τα λύματα των πόλεων είναι πλούσια σε οργανικές ουσίες (πρωτεΐνες, ζωικά και φυτικά λίπη, υδατάνθρακες κλπ.) και μικροοργανισμούς (μικρόβια) που προέρχονται από τη διατροφή και τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου. Αυτές οι οργανικές ουσίες, όταν βρεθούν σε κάποιο ποτάμι ή στη θάλασσα, καταναλώνουν το οξυγόνο που υπάρχει. Έτσι οι ζωντανοί οργανισμοί πεθαίνουν, αφού δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να αναπνεύσουν. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων πριν διοχετευθούν στο περιβάλλον.

Ο νέος βιολογικός καθαρισμός θα κατασκευαστεί σε έκταση δίπλα στο ρέμα Πουρί σε απόσταση περίπου 3,5 χλμ. από τη θάλασσα, με προϋπολογισμό 4.200.000 ευρώ.
Το νέο έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και τα έργα μεταφοράς και διάθεσης επεξεργασίας. Αυτά είναι η κατασκευή χερσαίου αγωγού τελικής διάθεσης, αντλιοστασίου τελικής διάθεσης, καταθλιπτικού αγωγού διάθεσης, υποθαλάσσιου αγωγού και φρεατίου φόρτισης του. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν κτίρια εξυπηρέτησης και δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μελιβοίας. κ. Αντ. Γκουντάρα, ο βιολογικός θα καλύψει όλη την παραλιακή ζώνη του Αγιοκάμπου, της Βελίκας και της Σωτηρίτσας, ενώ εκτιμάται ότι οι δυνατότητες εξυπηρέτησής του το χειμώνα θα είναι μέχρι 680 κυβικά λυμάτων και το καλοκαίρι έως 5.800 κυβικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βιολογικός είναι δευτεροβάθμιας επεξεργασίας, που σημαίνει ότι αφαιρούνται οι οργανικές ουσίες με τη βοήθεια αερισμού. Το έργο αναμένει την έγκριση μελέτης από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»), ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί η πρόταση για τη χρηματοδότησή του.
Παράλληλα, επισημαίνει ο κ. Γκουντάρας, την τελική έγκριση αναμένει και η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης, προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει κατασκευή δικτυού 20 χλμ., καταθλιπτικών αγωγών 6 χλμ. και 10 αντλιοστασίων, ενώ θα συνδέει το Πολυδένδρι και τη Σκήτη.

Ο νέος βιολογικός έρχεται να προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα που βρίσκεται στη θέση Ντάνι της Μελιβοίας και καλύπτει τον συγκεκριμένο οικισμό, ενώ μελλοντικά, με την κατασκευή του δικτυού αποχέτευσης, και την Άνω Σωτηρίτσα.

Ο κ. δήμαρχος τονίζει ότι το υφιστάμενο έργο έχει ολοκληρωθεί εδώ και έξι μήνες με ημερήσια παροχή 340 κυβικά λυμάτων και εξυπηρέτηση σήμερα 2.000 κατοίκων και στο μέλλον 4.000. Το κόστος κατασκευής του, που αφορούσε στη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού και το συλλεκτήριο αγωγό προς τον βιολογικό μήκους 530 μέτρων ήταν 672.350 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, ενώ μέρος των χρημάτων (200.000 ευρώ) δόθηκαν και από τη ΔΕΥΑ.

χωρίς λόγια...

ΡΕΜΑ ΜΕ ΛΗΜΜΑΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΛΑΤΑΝΑΚΙ ΘΗΒΩΝ

STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
(25/07/2009)

Την μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών καταγγέλλει ένας κάτοικος του χωριού Πλατανάκι Θηβών καθώς όπως λέει τα απόβλητα αρκετών σπιτιών του χωριού που δεν διαθέτουν σύστημα αποχέτευσης καταλήγουν σε ένα ρέμα 50 μέτρα από τον οικισμό, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των ζώων.

Λίγα λόγια για το ξεκίνημα του ιστολόγιου

Ξεκινάμε ένα νέο ιστολόγιο για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζεστή την πληροφορία και καθημερινή, αν είναι δυνατόν, για τους βιολογικούς καθαρισμούς στη Φθιώτιδα και πανελλαδικά.

Στόχος να βοηθήσουμε τους αυτοδιοικητικούς και τους πολίτες να καταλάβουν ότι η ποιότητα των νερών -επιφανειακών, υπογείων και θαλάσσιων- εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επεξεργασία και τον καθαρισμό των αστικών λυμάτων των πόλεων, των κωμοπόλεων αλλά και των μικρών οικισμών.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που το νερό θεωρείται αγαθό σε ανεπάρκεια, αγαθό που απειλείται άμεσα από πολλούς παράγοντες. Εμείς δεν δικαιούμαστε να αδιαφορούμε και να επαναπαυόμαστε

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι οικισμοί ρίχνουν τα λύματά τους χωρίς καμιά επεξεργασία σε ρέματα, χειμμάρους ή και στη θάλασσα απευθείας. Με αποτέλεσμα, τη ρύπανση υπόγειων νερών, δυσοσμίες, ρύπανση της θάλασσας κυρίως με το στοιχείο του ευτροφισμού και της έλλειψης οξυγόνου και φυσικά την ανεπανόρθωτη καταστροφή κυρίως της πανίδας

Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν μπορέσουμε τουλάχιστον στη Φθιώτιδα να βοηθήσουμε να γίνουν οι έντεκα βιολογικοί καθαρισμοί στους οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων, όπως προβλέπεται από τη διακήρυξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΠΠΕΡΑΑ)

με εκτίμηση
Στέφανος Σταμέλλος
http;//www.e-ecology.gr