Follow @SStamellos

6 Μαρ 2015

Με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ απειλείται η Ελλάδα για τα λύματα


Με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ απειλείται η Ελλάδα για τα λύματα

Νέα παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


Αθήνα 
Με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ ανά ημέρα από την EE απειλείται η Ελλάδα για το γεγονός ότι η Ανατολική Αττική παραμένει βασίλειο των λυμάτων.

Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 150.000 βόθροι, με συνέπεια η ρύπανση από βοθρολύματα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε ρεματιές και δρόμους να έχει χτυπήσει «κόκκινο», όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Οκτώ χρόνια από την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας για 23 οικισμούς - σε όλη την Ελλάδα με πληθυσμό πάνω από 15.000 κατοίκους - που δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει σε πέντε από αυτούς στην Ανατολική Αττική.

Ειδικότερα, για τους οικισμούς Αρτέμιδος, Ραφήνας, Μαρκόπουλου, Κορωπίου και Νέας Μάκρης η Επιτροπή (το 2013) παρέπεμψε εκ νέου τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με εισήγηση για επιβολή εφάπαξ προστίμου 11,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή 47.462 ευρώ για κάθε μέρα έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία. Έκτοτε η πρόοδος των έργων κινείται σε πολύ αργούς ρυθμούς.

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα και μετά τη νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη σωστή επεξεργασία λυμάτων σε πέντε οικισμούς στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θήβα.

Στους Δήμους Σπάτων - Αρτέμιδος και Ραφήνας - Πικερμίου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και πάλι στο σημείο μηδέν. Οι δήμοι απαιτούν τη μεταφορά των λυμάτων τους στην Ψυττάλεια. Τη λύση αυτή απορρίπτει η ΕΥΔΑΠ ως οικονομικά ασύμφορη, αφού όπως λένε πηγές της ΕΥΔΑΠ απαιτείται η κατασκευή τουλάχιστον 28 αντλιοστασίων, με συνέπεια η όποια βλάβη να προκαλεί άμεσα υπερχειλίσεις λυμάτων στις γύρω περιοχές.

Πνίγηκε στους ... βόθρους η Ανατολική Αττική

3/3/2015
Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 150.000 βόθροι με συνέπεια η ρύπανση από βοθρολύματα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα – ιδίως σήμερα με την οικονομική κρίση – σε ρεματιές και δρόμους να έχει χτυπήσει κόκκινο.

«Η αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή των κυρώσεων έχει ήδη αρχίσει και περιμένουμε ανά πάσα στιγμή να μας ανακοινώσουν τα πρόστιμα», λένε πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.
Οκτώ χρόνια από την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας για 23 οικισμούς – σε όλη την Ελλάδα με πληθυσμό πάνω από 15.000 κατοίκους – που δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, το πρόβλημα εξακολουθεί να περιμένει σε πέντε από αυτούς στην Ανατολική Αττική.

Ειδικότερα, για τους οικισμούς Αρτέμιδος, Ραφήνας, Μαρκόπουλου, Κορωπιού και Νέας Μάκρης η Επιτροπή (το 2013) παρέπεμψε εκ νέου τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με εισήγηση για επιβολή εφάπαξ προστίμου 11,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή 47, 462 ευρώ για κάθε μέρα έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία. Εκτοτε η πρόοδος των έργων γίνεται σε πολύ αργούς ρυθμούς.

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα και μετά τη νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη σωστή επεξεργασία λυμάτων σε πέντε οικισμούς στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θήβα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
- See more at: http://www.airetos.gr/default.aspx?pageid=15113#sthash.0hh0zkjL.dpuf