Follow @SStamellos

22 Φεβ 2011

Για τη μη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών στην Ελλάδα


Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3Α, 10440, Αθήνα
Tel./Fax: 210-8228795
E-mail: info@medsos.gr
Website: www.medsos.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

21/2/2011

«Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για τη μη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών

Το καμπανάκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χτύπησε για ακόμα μια φορά και η απειλή για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο φαντάζει ρεαλιστικό σενάριο. Αυτή τη φορά οι προειδοποιητικές βολές αφορούν τη μη συμμόρφωση της χώρας στην υποχρέωση έγκαιρης ολοκλήρωσης και λειτουργίας εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών1.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις αρχές Δεκεμβρίου του 2010 ανακοίνωνε ότι μέχρι το 2014 προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα καθυστερημένα από το 20002 έργα αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα (με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων), συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Αττικής (Μαρκόπουλου, Αρτέμιδας, Κορωπίου και Ραφήνας). Ο χρόνος όμως πιέζει. Οι καθυστερήσεις δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει μόλις δυο μήνες διορία στην Ελλάδα να συμμορφωθεί με προγενέστερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 20073, που αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι έχουν καθυστερήσει (από το 20052) και οι βιολογικοί καθαρισμοί για τις περιοχές με πληθυσμό μεταξύ 2 και 15 χιλιάδων κατοίκων (400 εγκαταστάσεις). Το ΥΠΕΚΑ έχει επίσης ανακοινώσει ότι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναδεικνύει για άλλη μια φορά την έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού των αρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, η έλλειψη αξιοπιστίας των αρμόδιων υπηρεσιών και οι αστοχίες που έχουν καταγραφεί σε εν λειτουργία εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων στις περιοχές όπου έχουν χωροθετηθεί τέτοιες μονάδες. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και τις δυνατότητες ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού. Τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε η σχετική ΚΥΑ με μέτρα, όρους και διαδικασίες για την επαναχρησιμοποίηση του νερού αυτού σε διάφορες δραστηριότητες. Για να ξεκινήσουν όμως διαδικασίες επαναχρησιμοποίησης θα πρέπει να υπάρχουν και επεξεργασμένα λύματα.

Τα προβλήματα χρονίζουν και κάθε φορά η χώρα «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις για να αποφύγει καταδίκες και πρόστιμα, επιλέγοντας συχνά προβληματικές και βραχύβιες λύσεις. Ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η απειλή επιβολής επιπλέον προστίμων για παραλείψεις και καθυστερήσεις που ήταν γνωστές εδώ και χρόνια, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τις προτεραιότητες που τίθενται και τις μεθόδους που ακολουθούνται. Πολλώ δε μάλλον όταν αφορούν θέματα δημόσιας υγείας, και δεν έχουν μόνο οικονομική διάσταση.

Είναι ενδεικτικό, πως ο βιολογικός καθαρισμός του Μάντσεστερ συμπλήρωσε 100 χρόνια λειτουργίας και γερασμένος, αλλά περήφανος, έσβησε. Στην Ελλάδα του 2011 ακόμα συζητάμε για το αν και που θα κατασκευαστούν οι βιολογικοί καθαρισμοί…





Σημείωση προς τους συντάκτες:

1. Περιβάλλον: η Επιτροπή προτρέπει την Ελλάδα να συμμορφωθεί με απόφαση του Δικαστηρίου όσον αφορά τις ελλείψεις στον τομέα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/166&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

2. Οδηγία του Συμβουλίου για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (91/271/ΕΟΚ) Άρθρα 3 και 4. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31991L0271:EL:HTML

3. Η τότε καταδίκη αφορούσε την παραβίαση της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, αφού 23 αστικά κέντρα (δεν διέθεταν βιολογικούς καθαρισμούς, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πληθυσμών, αλλά και το περιβάλλον. Μετά την καταδίκη αυτή η Ελλάδα συμμορφώθηκε ως προς τις 14 περιοχές, ενώ απέμειναν οι υπόλοιπες 9.