Follow @SStamellos

26 Ιουλ 2009

Νέος βιολογικός για «καθαρά» παράλια
Διαβάστε για τον βιολογικό καθαρισμό
στο δήμο Μελιβοίας Ν Λάρισας


* ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ


εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Της Σοφίας Τζιότζιου

Με πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος ο δήμος Μελιβοίας προχωρά σε εγκατάσταση νέου βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος θα υποβάλλει τα λύματα σε διαδικασίες καθαρισμού και τελικά αυτά θα διοχετεύονται σε κάποιο φυσικό αποδέκτη, αφού έχουν καθαριστεί σε ποσοστό έως και 98%.

Τα λύματα των πόλεων είναι πλούσια σε οργανικές ουσίες (πρωτεΐνες, ζωικά και φυτικά λίπη, υδατάνθρακες κλπ.) και μικροοργανισμούς (μικρόβια) που προέρχονται από τη διατροφή και τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου. Αυτές οι οργανικές ουσίες, όταν βρεθούν σε κάποιο ποτάμι ή στη θάλασσα, καταναλώνουν το οξυγόνο που υπάρχει. Έτσι οι ζωντανοί οργανισμοί πεθαίνουν, αφού δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να αναπνεύσουν. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων πριν διοχετευθούν στο περιβάλλον.

Ο νέος βιολογικός καθαρισμός θα κατασκευαστεί σε έκταση δίπλα στο ρέμα Πουρί σε απόσταση περίπου 3,5 χλμ. από τη θάλασσα, με προϋπολογισμό 4.200.000 ευρώ.
Το νέο έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και τα έργα μεταφοράς και διάθεσης επεξεργασίας. Αυτά είναι η κατασκευή χερσαίου αγωγού τελικής διάθεσης, αντλιοστασίου τελικής διάθεσης, καταθλιπτικού αγωγού διάθεσης, υποθαλάσσιου αγωγού και φρεατίου φόρτισης του. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν κτίρια εξυπηρέτησης και δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μελιβοίας. κ. Αντ. Γκουντάρα, ο βιολογικός θα καλύψει όλη την παραλιακή ζώνη του Αγιοκάμπου, της Βελίκας και της Σωτηρίτσας, ενώ εκτιμάται ότι οι δυνατότητες εξυπηρέτησής του το χειμώνα θα είναι μέχρι 680 κυβικά λυμάτων και το καλοκαίρι έως 5.800 κυβικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βιολογικός είναι δευτεροβάθμιας επεξεργασίας, που σημαίνει ότι αφαιρούνται οι οργανικές ουσίες με τη βοήθεια αερισμού. Το έργο αναμένει την έγκριση μελέτης από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»), ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί η πρόταση για τη χρηματοδότησή του.
Παράλληλα, επισημαίνει ο κ. Γκουντάρας, την τελική έγκριση αναμένει και η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης, προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει κατασκευή δικτυού 20 χλμ., καταθλιπτικών αγωγών 6 χλμ. και 10 αντλιοστασίων, ενώ θα συνδέει το Πολυδένδρι και τη Σκήτη.

Ο νέος βιολογικός έρχεται να προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα που βρίσκεται στη θέση Ντάνι της Μελιβοίας και καλύπτει τον συγκεκριμένο οικισμό, ενώ μελλοντικά, με την κατασκευή του δικτυού αποχέτευσης, και την Άνω Σωτηρίτσα.

Ο κ. δήμαρχος τονίζει ότι το υφιστάμενο έργο έχει ολοκληρωθεί εδώ και έξι μήνες με ημερήσια παροχή 340 κυβικά λυμάτων και εξυπηρέτηση σήμερα 2.000 κατοίκων και στο μέλλον 4.000. Το κόστος κατασκευής του, που αφορούσε στη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού και το συλλεκτήριο αγωγό προς τον βιολογικό μήκους 530 μέτρων ήταν 672.350 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, ενώ μέρος των χρημάτων (200.000 ευρώ) δόθηκαν και από τη ΔΕΥΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: